- Het nieuwe private investeringsfonds QDNL Participations graag op inspelen op de ontwikkelingen binnen de quantumtechnologie.
- Het fonds heeft tot dusver 25 miljoen euro om te investeren, maar hoopt snel door te groeien naar 60 miljoen euro.
- QDNL zoekt internationaal naar geschikte partijen om in te investeren. De belangrijkste eis hierbij is dat ze een goed rendement opleveren voor investeerders.
- Lees ook: Quantumcomputers kunnen desastreus uitpakken voor crypto en alles wat te maken heeft met het gecodeerd versturen van data
Naast alles wat er rondom kunstmatige intelligentie (AI) gebeurt, is er ook een hoop gaande in de wereld van quantumcomputers. Daar wil het nieuwe private investeringsfonds QDNL Participations graag op inspelen via investeringen in voornamelijk jonge bedrijven die in de actief zijn, maar nog geen professionele investeerders hebben gevonden, meldt het Financieele Dagblad.
Volgens fondsdirecteur Ton van ‘t Noordende zijn er meerdere interessante startups die al jaren aan de weg timmeren en overleven op subsidies. Het zou volgens hem hierbij vooral gaan om bedrijfjes van minder dan tien werknemers die ooit aan de universiteit begonnen en de patenten op orde hebben.
Dit beperkt zich niet tot binnen de Nederlandse landsgrenzen. QDNL zoekt internationaal naar geschikte partijen om in te investeren. De belangrijkste eis hierbij is dat ze een goed rendement opleveren voor de investeerders.
Investeringen in quantumcomputers
Het fonds heeft tot dusver 25 miljoen euro om te investeren, maar hoopt snel door te groeien naar 60 miljoen euro. Vooral vermogende (internet)ondernemers doen mee aan het fonds, maar onderzoeksorganisatie TNO heeft bijgedragen.
QDNL is nog relatief klein in vergelijking met andere investingsinitiatieven in quantumtechnologie. Zo beheert het Franse Quantonation zo'n 200 miljoen euro en wordt er wereldwijd 40 miljard euro uitgetrokken door overheden om quantumbedrijven te steunen, aldus het FD.
Ondanks deze immense bedragen, stelt stichting Quantum Delta, de grootste investeerder in QDNL, dat het gebrek aan durfkapitaal een groot probleem is voor jonge bedrijven die aan quantumtechnologie werken.
Dat komt mede doordat de sector nog in de beginfase van de ontwikkeling van de technologie staat. Er zijn nog maar weinig toepassingen voor de quantumcomputers en dat maakt dat er niet of nauwelijks eindgebruikers te vinden zijn.